Afișări de pagină luna trecută

miercuri, 12 august 2015

Ce spune traditia despre taierea motului?

Potrivit acestui obicei, in primul an de viata nu se taie deloc din parul copilului. Dupa implinirea varstei de 1 an, dar nu mai tarziu de 3 ani, parintii si nasii stabilesc data taierii motului. In ziua respectiva, nasii imbraca pruncul de sarbatoare si il cadorisesc cu bani, animale sau alte bunuri. Drept multumire, parintii copilului dau o petrecere la care participa rudele apropiate si prietenii. La petrecere are loc si ceremonia propriu-zisa de taiere a motului. Copilul, imbracat in haine noi, este asezat pe un scaun si nasa sau nasul ii leaga parul cu o fundita rosie sau albastra. Apoi nasul sau nasa de botez ia o foarfeca si taie o suvita din parul piticului. Suvita va fi lipita pe un banut de argint, cu ceara picurata din lumanarea de botez.  In unele zone, se cumpara si o turta sau un covrig foarte mare facut din coca de cozonac. Dupa taierea motului, copilul este trecut prin turta, care, dupa ceremonie, le este impartita invitatilor. In unele zone, turta este rupta doar la fetite si motul se taie doar la baieti. Dupa taierea motului si ruperea turtei, in fata copilului este asezata o tava plina cu obiecte. Copilul are voie sa aleaga 3 dintre ele.  Se considera ca obiectele alese prevestesc viitorul copilului.

Semnificatii si interpretari

Taierea motului la un an este un obicei care prezice (sau cel putin asa se spune) viitorul copilului. Pe tavita acestuia se pun bani, bijuterii, o foarfeca, ac si ata, un cutit, o carticica, un pix, un caiet, verigheta, cheile de la masina, parfumuri, obiecte cosmetice si mai nou, telefonul mobil, un microfon, o tableta sau alte gadgeturi moderne. Daca piticul alege de pe tava banii, acesta va fi bogat; daca alege foarfeca sau acul si ata se face croitor; daca alege cutitul se face bucatar sau medic chirurg. Cartea, caietul, pixul inseamna ca piciul va fi destept si va avea parte de multa invatatura, posibil sa ajunga profesor. Verigheta este semn de om gospodar, familist. Se mai crede ca, cel sau cea care a ales verigheta de pe tava se va casatori devreme. Parfumul si obiectele cosmetice definesc o persoana ingrijita, atragatoare si cocheta. Daca piciul alege cheile de la masina se va face sofer.
Taiatul parului inseamna luarea sau indepartarea fricii. Dupa aceasta ceremonie, copilul va fi curajos si lipsit de orice temere. Banutul de argint de care se lipeste suvita de par inseamna noroc, sanatate, prosperitate si putere pentru copil. Trecerea copilului prin turta, deriva, intr-o oarecare masura, din obiceiul datului de grinda. Este mai mult o urare si o dorinta a parintilor si a nasilor ca bebe sa creasca inalt si puternic. Lumanarea de botez se pastreaza in casa si se aprinde la fiecare aniversare a copilului sau atunci cand acesta este bolnav.

Ce facem cu suvita de par taiata?

In unele zone, suvita de par este pastrata pana cand copilul implineste varsta de 7 ani si apoi este ingropata la radacina unui pom fructifer. In alte zone, suvita, lipita cu ceara de un banut, se pastreaza pana cand copilul devine adult. Exista si obiceiul ca suvita de par sa fie ingropata intr-un lan de grau, imediat dupa ceremonia taierii motului – pentru ca parul copilului sa fie bogat ca lanul de grau. 
Articol preluat de pe 
http://www.qbebe.ro/bebelusul/produse_bebelusi/taierea_motului_la_1_an_traditii_si_sfaturi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu